La Jota

LA JOTA DE TIVENYS: VISIÓ HISTÒRICA, SOCIAL, CULTURAL I FESTIVA

La jota és la forma més popular dels balls tradicionals de les Terres de l’Ebre; els canvis que s’han esdevingut al llarg dels anys en agrupacions musicals que la interpretaven o moments en què es ballava són petites variacions que només s’expliquen per la necessitat de mantenir-la com a dansa popular per a la societat de les viles, com una manifestació popular.

Com passa amb la jota com a dansa ibèrica en general, es desconeix l’origen de la jota de Tivenys. Els primers referents històrics que ens permeten afirmar que la jota es ballava és en moments d’existència d’una institució musical, la Banda de Tivenys. Les fonts més antigues que mostren l’existència d’una banda a Tivenys són unes fotografies datades l’any 1890. Des de llavors sabem que, gràcies a les fonts orals de la gent gran del poble (entrevistes), la música de la jota va anar sempre lligada a l’existència o no de la banda de música del poble i en èpoques en què no hi hagué banda al poble no es tocà la melodia de Tivenys sinó que venien bandes de fora i tocaven les melodies de les jotes dels seus pobles, tot i que la gent de Tivenys ballava amb els passos de la Jota de Tivenys car era l’únic que sabien ballar.

Fins a mitjans del segle XX la jota es ballava durant les dues festes majors de Tivenys: Sant Miquel, al setembre i Sant Antoni, al gener. Cal destacar que, com que l’agricultura era la principal activitat econòmica del municipi, eren tant importants en actes i durada les festes d’estiu com les d’hivern perquè totes dues es corresponien amb el fi de les collites corresponents: les olives i els cítrics a l’hivern i les ametlles i el raïm a l’estiu.

En aquell període, la jota es ballava tots els dies que duraven les festes dues vegades: a la tarda i a la nit. Segons el moment del dia el vestuari de les noies canviava.

El dia del patró es ballava abans de la jota el Cap de Dansa de Tivenys, avui perdut. Era un ball d’honor i, com a tal, l’obria la capdansera del poble que solia ser la filla de l’alcalde o d’alguna altra personalitat del municipi o també alguna noia que s’hagués distingit d’alguna manera, el seu ballador solia ser el rector de la vila.

Actualment la jota de Tivenys es balla només a la festa d’estiu amb la seva melodia i el seu ball amb un procés de sistematització d’aquest que s’esdevingué l’any 1993. El músic i antic director de la Banda de Tivenys, Vicent Prades amb l’ajuda del músic ampostí José Pascual transcrigueren per primera vegada la melodia de la jota de Tivenys (abans sempre es tocava de memòria).

Pel que fa a la dansa, la gent de totes les generacions del poble que la sabia ballar, van transmetre-la al grup de Danses Folklòriques de Tortosa, l’any 1993, els quals la sistematitzaren amb la transcripció de la música que havia fet en Vicent Prades. La versió de ball que en féu aquest grup fou la que es mantingué a Tivenys, car des de llavors s’ensenyà aquesta.

Des de l’any 1993 la pubilla major, damisel·les (quinta que compleix 18 anys) i pubilletes del poble (quinta dels 9 anys) aprenen amb l’ajuda d’un ballador del poble els passos de la jota per ballar-la el dia del patró de Tivenys, Sant Miquel.

Aquell dia, els joves d’aquestes quintes són la part central de la festa: surten de l’Ajuntament cap a l’església, lloc d’on surt la processó. Després de la processó pels carrers del poble, tothom es desplaça o bé a la Plaça Major o a l’espai on a la nit es fa el ball. Aquest és el moment de l’any en què la jota té caire d’oficialitat i honor car les pubilles i els hereus van vestits de ball, elles amb falda llarga i “mantón de Manila” i ells amb l’històric vestit de pagés.

Els balladors entren a la plaça agafats de bracet i formen dos cercles concèntrics, a l’interior les dones i a l’exterior els homes de manera que la parella queda cara a cara sense tocar-se. La jota de Tivenys, a la ballada de festa major és tocada per la banda, i sol interpretar-se quatre vegades: una primera vegada en què només ballen les pubilles amb els seus balladors, la segona vegada, continuen les pubilles i els hereus ballant-la però a més s’hi pot afegir tota la gent que es vesteix amb el vestit de ball i, finalment, a la tercera i la quarta vegades pot entrar-hi tothom.

Aquest és el moment més important de l’any en què es balla la jota a Tivenys, però el motiu pel qual encara és una dansa popular és que, en qualsevol acte organitzat al llarg de l’any al poble que tingui música sempre es balla la jota i, el més important, és ballada per totes les generacions del poble, de més petits a més grans (de fet, poca gent gran la pot ballar pels seus característics grans salts)

SOBRE EL VESTUARI DELS BALLADORS

Homes: antigament els homes ballaven amb el vestit de pagès del Baix Ebre. Actualment els nens segueixen ballant amb el vestit de pagès, però la majoria d'adults ho fan amb pantaló llarg negre i camisa blanca.

Dones: abans vestien com les pageses de la zona, si bé ho feien amb vestit diferent a la tarda i a la nit. A la tarda portaven faldilla blanca i mocador blanc i a la nit faldilla i mocador de color. Actualment, es balla amb faldilla llarga i "mantón de manila".

LA JOTA DE TIVENYS: LA MÚSICA I LA DANSA

Pel que fa a la música, la jota de Tivenys comparteix el patró harmònic i rítmic de totes les jotes del territori ebrenc: combinació de quatre compassos de tònica i dominant i ritme ternari.

La estructura de la música i la dansa té una forma rondó: A B A C A D A Cadença

La Tornada (A) té un moviment més pausat al principi, només amb un arrossegat de peus. Tot i així en totes les seves repeticions passa a ser un valset saltat que, entremig suposa un canvi de disposició de les parelles, els homes i les dones es canvien de lloc dues vegades.

Les estrofes són diferents melodies musicals. Tot i així la dansa és semblant, a la B es fan salts canviats amb un punt de peu i a la C i la D amb dos punts de peu.

Com que no hi ha millor exemple que veure-ho, adjunto en aquest treball un enllaç a un vídeo de la jota de Tivenys ballada. Aquesta gravació es correspon a un recull que un grup folklorista féu de les jotes dels pobles del Baix Ebre és per això que no es correspon a cap context real en què es balli la jota.

 

La partitura, com he esmentat, fou transcrita per primer cop per en Vicent Prades, director de la Banda de Tivenys del 1993 al 2008. A la pàgina següent adjunto la melodia sencera de la jota la qual es portada tota l’estona per la trompeta de la Banda del Poble.

partitura_la_jota.png

Font: Prades Curto, P. (2015) La Jota de Tivenys (treball inèdit). ESMUC. Barcelona.

Subscriure a
Menu

Menú principal