La Fàbrica del Ciment

La Fàbrica del Ciment fou fundada a la dècada dels 40 i 50. En la seva fundació el nom original era “Cimentos Mayor”, i es dedicaven a la fabricació de caç i ciment ràpid. Treballaven unes 50 persones. Poc temps després del seu començament, va afegir un ciment nou, anomenat Porland. Aquest va ser el producte estrella fins al final de la fàbrica. Amb l'addició d'aquest material, la fàbrica va passar a dir-se Porland Assut.

El procés de fabricació d'aquest ciment era el següent: el més important era la terra, que s'extreia d'unes canteres, amb l'ajut de goma-2. Un cop a la muntanya havia esclatat, quedaven els trossos de pedra solts i molta terra. Amb l'ajuda d'una excavadora, ho pujaven tot a un camió i es transportava fins a la fàbrica. Allí abocaven la terra en diferents recipients i un químic vingut de Barcelona, l'analitzava, ja que tota la pedra no era igual de bona. Amb aquest criteri la separaven en tres o quatre bidons. Agafaven la terra que volien, la transportaven a través d'unes cintes a dalt de tot de la fàbrica on hi havia com unes olles. Allí es mesclava la terra amb carbó i amb aigua. Aquesta olla remenava la mescla fins que es feia com una espècie de granulat. Aquest granulat passava a un molí on el trinxaven fins que quedava fi. Sortint del molí, passava directament a les màquines per embalar, i el posaven en sacs. D'allí en carregaven a les barcasses que estaven esperant a la vora del riu per transportar-los a l'altra banda, a Xerta, on es carregaven en camions, llestos per ser distribuïts per arreu del territori. Els camioners, van anar a repartir a València, Xàtva, Alcoi, la Vall d'Uixó, entre altres. La venta era estrictament nacional. Una construcció pròxima a les nostres terres, com és el pantà de la Sènia, està fet en part amb ciment Porland.

La fàbrica va tancar el 30 de novembre de 1976. La causa no es coneix, però sembla ser que l'amo tenia una part d'accions de la fàbrica “Cimentos Oros” d'Alcanar, i va decidir deixar-se la de Tivenys.

61131483.jpg

 

Subscriure a
Menu

Menú principal